Sfintirea Biserici Sfântul Andrei din Reading, PA.

"Mare esti Doamne si minunate sunt lucrurile Tale si nici un cuvant nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!"

Ziua de 26 august 2007, pentru credinciosii din Reading, Pennsylvania, a fost o zi binecuvantata in care au trait una dintre cele mai mari bucurii duhovnicesti-Sfintirea Bisericii, la care au trudit mai bine de cinci ani. Lucrarile de remodelare si infrumusetare a bisericii s-au efectuat in perioada 2002-2007, incercand sa ne apropriem de modelul bisericilor traditionale ortodoxe. La reusita acestei nobile actiuni parintele Ovidiu Sabau a fost ajutat si sprijinit de catre bunii credinciosi ai parohiei si alti oameni de buna credinta care au dorit sa-si agoniseasca comoara in imparatia cea vesnica.

Sarbatoarea a inceput sambata seara pe 25 august cu slujba Vecerniei, savarsita de catre cei doi arhierei ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi, inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nicolae Condrea si Prea Sfintitul Episcop Ioan Casian de Vicina, inconjurati de un sobor de preoti, monahi si monahii. Tot in acest timp au fost pregatite Sfintele Moaste si aromatele pentru a doua zi. La sfarsitul slujbei de seara, Prea Sfintitul Ioan Casian a rostit un bogat cuvant de invatatura credinciosilor prezenti.

Duminica dimineata, chiar foarte devreme, credinciosii au umplut biserica pana la refuz, dornici de a-i primi cu multa caldura pe cei doi ierarhi. Imediat dupa aceasta a inceput Slujba de Sfintire, s-a inconjurat biserica, timp in care au fost citite cele trei Evanghelii specifice, s-a uns biserica cu Sfantul si Marele Mir si s-a stropit cu Apa Sfintita in toate cele patru puncte cardinale. Dupa aceea arhiereii, urmati de preoti si credinciosi, au ajuns in fata usilor inchise ale bisericii. Aici arhiereul a lovit de trei ori cu Sfanta Cruce si a rostit ultima parte a Psalmului 23: "Ridicati, capetenii, portile voastre si va ridicati portile cele vesnice si va intra imparatul slavei".

A urmat Slujba de Sfintire a Sfintei Mese, in piciorul careia s-a asezat Hrisovul cu toate datele despre biserica si Sfintele Moaste. Peste acestea a fost turnata ceara fierbinte si s-a pecetluit. inalt Prea Sfintitul Nicolae, in fata Sfintei Mese, a citit rugaciunea pe care a rostit-o regele Solomon, cand a sfintit Templul din Ierusalim: "Sa fie ochii Tai si urechile Tale ziua si noaptea ca sa asculti pe poporul Tau". Biserica este locul in care Dumnezeu se intalneste cu noi, asculta cererile noastre si le implineste daca ele sunt spre folosul nostru. Preotii, impreuna cu arhiereii, au spalat Sfanta Masa cu apa si cu sapun, inchipuindu-se Taina Botezului Mantuitorului Hristos, s-a turnat apa de trandafir, s-a uns apoi cu Sfantul si Marele Mir, si in cele patru colturi ale Sfintei Mese s-au asezat icoanele celor patru Evanghelisti. Toate acestea au fost invelite cu o fata de masa alba care simbolizeaza giulgiul in care a fost invelit Trupul lui Iisus. Apoi Sfanta Masa a fost imbracata in odajdii de sarbatoare, peste care s-au asezat Sfantul Antimis, Chivotul, Crucea si Sfanta Evanghelie, simbolizand Altarul de jertfa si Mormantul Domnului.

La Sfanta Liturghie cei doi arhierei au fost inconjurati de un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu parintele Nicholas Apostola, Protopop al Coastei de Est al Statelor Unite ale Americii, parintele Nicolai Buga din Philadelphia, parintele Eugen Vasilescu din Roebling, New Jersey, parintele Daniel Ene din Rochester, New York, parintele Spyridon Papademetrios de la Biserica Ortodoxa Greaca din Reading, parintele Andrei Onofrei de la Biserica Ortodoxa Americana din Reading, ieromonahul Teoctist si ierodiaconul Paisie de la Manastirea Sfantul Dumitru din Middletown, New York. Raspunsurile la Sfanta Liturghie Arhiereasca au fost date de calugarii de la manastirea sus mentionata si de maicile de la Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului din Ellenville, New York.

In bogatul sau cuvant de invatatura, inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Nicolae a vorbit despre insemnatatea Sfintirii unei biserici, a aratat momentele cele mai importante ale acestei ierurgii, a multumit credinciosilor pentru ravna, dragostea si osteneala de care au dat dovada, iar preotului paroh, Ovidiu Sabau, i-a fost acordata Crucea Patriarhala. Dupa Sfanta Liturghie, toti cei prezenti-barbati, femei si copii au intrat in Sfantul Altar, s-au inchinat, si au sarutat Sfanta Masa, Sfanta Evanghelie si Sfanta Cruce, fiind singura data in viata unei biserici cand este posibil acest lucru pentru toata lumea.

Agapa frateasca dedicata acestui mare eveniment a avut loc la restaurantul Wegman's, unde toti cei prezenti s-au indestulat din traditionalele bucate romanesti pregatite cu multa daruire de catre o parte din gospodinele parohiei. Inalt Prea Sfintitul Nicolae a inmanat Diplome de Merit tuturor credinciosilor, care de cinci ani nu au incetat sa lucreze in Via Domnului, cu multa dragoste si rabdare, iar in acest sfarsit de vara si-au cules roadele. in cuvantul de incheiere, parintele Ovidiu Sabau a multumit Bunului Dumnezeu pentru aceasta binecuvantata zi, celor doi ierarhi, parintelui protopop si preotilor slujitori, pentru imensa bucurie pe care au facut-o credinciosilor din Reading. Nu in ultimul rand a multumit tuturor celor care s-au ostenit, si chiar de la sute de mile au tinut sa fie prezenti la Marea Sarbatoare: credinciosilor din New York, Philadelphia, Roebling, Rochester si reprezentantilor Consulatului Roman de la New York.

Top